Тук може да намерите всичко за Рибите

За Гупите

Гупи (Poecilia reticulata), е една от най-популярните живородни рибки е света. Това е един малък член на семейство Пецилиеви (женската е 4-6 сантиметра на дължина, а мъжкия 2½–3½ сантиметра).

Гупите са много продуктивни живородни рибки[3]. Бременността на гупите е 21-30 дни (средно 28 дни), варира според температурата на водата. След като женската гупи е осеменена се появява тъмно петно около ануса, така нареченото родилно петно. С времето то нараства и става по-тъмно. Точно преди раждането очите на маките рибки могат да се видят през прозрачната стена на родилното петно. Гупите предпочитат вода с температура 27 °C за репродукция. Женската може да роди от 2 до 100 малки рибки, но обикновено са между 5 и 30. От момента на раждането си, всяка малка рибка е способна да плува, яде и да се предпазва от опасности. Веднага след раждането, женската е готова за ново оплождане. Всъщност гупите имат способността да складират сперма, това означава, че тя може да забременее няколко пъти само от едно сношение.

Младата рибка, ще достигне полова зрялост за един - два месеца. Те се хранят със специална храна за малки рибки или от остатъците на по-възрасните. Понякога кълват водораслите.

Има успешни опити за кръстоска с молинезии/велифери(мъжка гупа и женска молинезия). Но малките са винаги мъжки и безполдни. Плодовито поколение при хибридите има само при кръстоска с Endler's livebearer (poecilia wingei). Понякога гупите ядат малките си - затова ги поставяйте в специални родилки.

Гупите предпочитат аквариуми с твърда вода и могат да понесат соленост до 150% над нормалната морска вода[4], заради това си качество те могат да живеят и в сладководни аквариуми и в соленоводни . Гупите по принцип са спокойни, въпреки че понякога се наблюдава агресия между мъжките или към други добри плувци като платата и хелерите, както и риби със по-забележителни перки като скалариятa. Най-известното качество на тази риба е способността и да се размножава, дори без значение на средата - сладководна или соленоводна.

Развъждането на гупи от акваристи води до появата на много варияции - от плътността на цвета до разновидността на перките и опашките им. Селективното кръстосване е довело до редки колекционерски видове гупи, а някои от акваристите предпочитат "дивия" й вариант, заради голямата му издръжливост.

Добре хранените възрастни риби не ядат собствените си малки, но понякога има нужда от безопасни зони за малките рибки. На пазара се продават специални родилки за тази цел, които предпазват малките рибки да не бъдат изядени от майка си. Това е добре и за самата бременна риба, защото я предпазва от мъжките, които понякога имат склонността да нападат женската, когато ражда. Но прекалено ранно поствяне на рибата в това отделение, може да доведе до аборт. Може да се използва и жива растителност за естесвен подслон на малките - подходящо са -Java moss, Duckweed и Water Wisteria

Уеб сайт в alle.bg